DECLARACIÓ DE L’AJUNTAMENT DE FONOLLOSA DE CONDEMNA I REBUIG DE LES ACTUACIONS VIOLENTES I DESPROPORCIONADES DE LA GUÀRDIA CIVIL ENVERS ELS VOTANTS DE FONOLLOSA I CAMPS AL REFERÈNDUM DEL PASSAT 1 D'OCTUBRE.

Dijous, 5 d'octubre de 2017 a les 00:00

La declaració va ser aprovada per unanimitat en el ple extraordinari urgent celebrat ahir dimecres 4 d'octubre.

DECLARACIÓ DE L’AJUNTAMENT DE FONOLLOSA DE CONDEMNA I REBUIG DE LES ACTUACIONS VIOLENTES I DESPROPORCIONADES DE LA GUÀRDIA CIVIL ENVERS ELS VOTANTS DE FONOLLOSA I CAMPS AL REFERÈNDUM DEL PASSAT 1 D'OCTUBRE.

 

EXPOSICIÓ DE MOTIUS

 

El diumenge 1 d’octubre Fonollosa va viure un dels capítols més grisos i tristos de la seva història.

 

En el transcurs de la jornada de votacions del Referèndum sobre l’autodeterminació de Catalunya les autoritats espanyoles van enviar al poble de Fonollosa setanta antiavalots de la guàrdia civil amb un únic objectiu miserable: fer mal a la nostra gent.

 

Atònits vam veure com més de vint vehicles ocupaven i bloquejaven l’accés al nostre poble. Una acció brutal i desproporcionada cap a un poble amb poc més de 200 habitants; una acció de covardia. Van carregar indiscriminadament cap a avis i àvies, joves i adults de Fonollosa i Camps que estaven a la Plaça de l’Església participant legítima i pacíficament en el referèndum, i tot sobre la atemorida mirada dels nostres petits.

 

Un cop desallotjada violentament la gent de la plaça, van accedir a la sala de plens de l’ajuntament, la casa de la vila, i d’allà cap a la resta de dependències municipals, buscant l’urna i les paperetes, destrossant fins a un total de 6 portes, sostraient un ordinador portàtil i una tauleta tàctil d’una particular, causant uns danys per a l’administració local valorats en 7.000€.

 

Els habitants de Fonollosa i Camps vam quedar commocionats. El què va passar al nostre poble no ho oblidarem mai. Durant el dilluns i dimarts, Fonollosa va rebre centenars de mostres de suport i estima, que encara continuen en els dies presents. Les concentracions i actes de reconeixement van ser massius. Diumenge ens van trencar l’ànima, però el suport vingut d’arreu del país ens ha retornat la vida.

 

Enfront la seva violència i amenaces, vam respondre amb cançons i clavells. Davant de la seva humiliació, amb coratge i un somriure.

 

Ens van prendre l’urna, però no ens prendran la dignitat.

 

 

Per tots els fets exposats, el Ple de l’Ajuntament de Fonollosa

 

ACORDA

 

- Mostrar el total rebuig i condemna a la violència emprada el diumenge 1 d’octubre pels cossos de seguretat de l’estat espanyol en el decurs de la jornada electoral i demanar la retirada immediata dels efectius addicionals desplegats els últims dies a Catalunya.

- Expressar el reconeixement i suport al coratge de les persones de Fonollosa i Camps que van patir l’actuació desproporcionada, agressiva i injustificada de la Guardia Civil, i especialment a les que van haver de rebre assistència mèdica. També als gairebé 900 ferits que hi va haver a tot Catalunya.

 

- Donar el total suport als alcaldes, alcaldesses, veïns i veïnes dels pobles de la comarca, i especialment als municipis de Callús, Sant Joan de Vilatorrada i Castellgalí, que van patir fets similars al nostre.

 

- Mostrar l’agraïment a totes les persones que van participar i col·laborar en l’exercici democràtic del referèndum sobre l’autodeterminació de Catalunya que, malgrat tot, va tenir un suport massiu arreu del país.

 

- Reconèixer la tasca del cos de Mossos d'Esquadra que ha actuat amb professionalitat  i  basant-se en els principis d'oportunitat i proporcionalitat.

 

- Denunciar el cinisme i manipulació del govern de l’Estat Espanyol negant l’evidència dels fets ocorreguts a Catalunya durant la jornada del dia 1 d’octubre.

 

- Iniciar les diligències per denunciar els fets ocorreguts al nostre poble davant la justícia, i no descartar cap via ni instància legal.

 

- Demanar que el Govern de l’Estat assumeixi totes les responsabilitats pels danys personals i materials conseqüència d’aquesta brutal repressió.

 

- Exigir que es depurin responsabilitats de totes les persones responsables de les agressions que varen patir gairebé 900 persones.

 

- Exigir a l’Unió Europea una resposta davant els atacs a les llibertats soferts pel poble de Catalunya, en defensa dels ciutadans europeus així com demanar la mediació i el suport de les institucions europees i de la comunitat internacional.

 

- Declarar PERSONA NON GRATA al municipi de Fonollosa al President del Gobierno de España, D. Mariano Rajoy, a tots els ministres actuals del Gobierno de España, al Delegat del Gobierno de España a Catalunya, Sr. Enric Millo, al tinent-coronel Diego Pérez de los Cobos, i al Rey de España, D. Felipe VI, com a responsables polítics i institucionals de la repressió i danys físics, materials, morals i psíquics ocasionats al nostre poble.

 

- Declarar PERSONA NON GRATA al municipi de Fonollosa al cos de la Guardia Civil, com a braç executor de la repressió i danys físics, materials, morals i psíquics ocasionats al nostre poble.

 

- Fer explícit el nostre agraïment a tots els pobles i ciutadans de Catalunya, a les entitats, associacions i ajuntaments  que, d’una manera o altra, ens han fet arribar la seva solidaritat i escalf en uns moments de commoció i tristesa pel nostre poble.

 

- Manifestar el nostre compromís amb la democràcia, les llibertats i els drets individuals i col·lectius i deixar constància que l’Ajuntament de Fonollosa i els seus càrrecs electes estaran al costat d’allò que decideixin les institucions catalanes, Govern català i Parlament de Catalunya.

 

- Donar trasllat d’aquestes acords a totes les institucions referides, al Govern i Parlament de Catalunya, a les entitats municipalistes i a totes les veïnes i veïns del municipi de Fonollosa.

 

Fonollosa, 4 d’octubre de 2017.

Darrera actualització: 05.10.2017 | 09:46