Camps, Canet de Fals, Fals i Fonollosa

Quatre nuclis –Camps, Canet de Fals, Fals i Fonollosa– formen el municipi de Fonollosa. Aquest està situat al sector occidental de la comarca del Bages, en els altiplans de contacte amb l’Anoia, i entre 10 i 20 km de Manresa, capital de la comarca del Bages.

En un territori (de 52 km2) accidentat pels altiplans estructurals de Fonollosa i Fals, dividits per la riera de la Vall, té altituds compreses entre els 230 m a la zona més baixa, a tocar del riu Cardener, i 845 m el punt més alt, a la serra de Castelltallat.

Bona part del terme és ocupada per boscos de pi, principalment les costes. Els conreus, situats a les zones més planes, són de secà, i principalment de cereals. Recentment s’ha recuperat el cultiu de la vinya, amb extenses plantacions als plans de Jaumeandreu. El sector ramader cada vegada pren més força, amb granges de porcí, boví i avícoles. L’activitat industrial és gairebé inexistent.

Des del punt de vista climàtic, aquesta zona es caracteritza per un baix règim de pluges, que afegit a la presència constant de vents –principalment la segarresa, seca i provinent de ponent– li donen un clima sec característic, fet pel qual és anomenat el Bages Sec.

El municipi té una població de 1.215 habitants, dels quals gairebé la meitat són de Canet de Fals. Els nuclis de Fonollosa i Fals (275 hab.) tenen unes característiques de poblament semblants, i el menys poblat, Camps, es caracteritza per un poblament disseminat.

Darrera actualització: 10.12.2020 | 12:53
Darrera actualització: 10.12.2020 | 12:53