Associació Cultural i Recreativa de Fonollosa

HISTÒRIA

L’Associació Cultural de Fonollosa es consolidà com a tal el 1968 amb el nom de Centre Familiar Parroquial. La primera seu social de l’entitat foren els baixos de la nova rectoria, que van ser cedits pel Bisbat de Vic al poble. Tot i que en aquell moment no estava reconegut el dret d’associació, es nomenà una Junta i es van redactar unes normes que s’utilitzaven com a estatuts. Al voltant del 1972, es van realitzar les primeres obres a la sala, fruit de la voluntat de diversos veïns del poble, que hi anaven a treballar a les nits quan plegaven de les seves jornades laborals. Aquella època es construí l’escenari on és actualment, ja que fins llavors estava situat a un costat de la sala, i era molt més petit, i també s’ampliaren les dimensions del local fins a les actuals.

Un grup de veïns que es preocupà d’organitzar la Festa Major del 1975 va ser qui durant uns quants anys més es va encarregar de la tasca d’organitzar les festes del poble. Aquest grup, anomenat La Senalla, va ser actiu fins el 1979, any en que l’Associació va tornar a encapçalar el projecte que es porta a terme fins als nostres dies. Amb l’arribada de la democràcia i amb la restitució de les llibertats que aquest fet va suposar, es van redactar els estatuts de l’Associació, seguint els models d’Estatuts que establia la Llei d’associacions.

Al cap d’uns anys es van fer necessàries més obres al Centre. El 1984 es va construir el vestíbul i la porta principal (fins aleshores s’entrava per una porta lateral, actualment tapiada); i entre 1990-93, es va fer l’ampliació final de l’escenari, la construcció dels vestidors i la cuina, la instal·lació de la calefacció i es va enrajolar el terra de la sala, gràcies a les ajudes i subvencions de l’Ajuntament que s’aconseguiren gràcies al contracte que el Bisbat de Vic redactà i pel qual cedia el local per 25 anys a l’Associació a un preu simbòlic.

LES FESTES

A Fonollosa, però, la tradició cultural ja feia molts anys que funcionava. De fet, les festes assenyalades de l’any es solien fer a la sala de Cal Calet (situada sobre l’actual botiga de queviures i el bar) i l’organització acostumava a ser de caire privat. La festa de Sant Josep, organitzada per la Hermandad Sindical de Labradores i Ganaderos (entitat controlada pel govern franquista que suplia els antics sindicats) era una de les més importants que s’esdevenien al poble. Aquest sindicat obtingué una dispensa de l’Església que els permetia fer festa durant la Quaresma (ja que als altres pobles estava prohibit en el transcurs d’aquestes dates santes), cosa que implicava que molta gent dels pobles veïns vinguessin al ball de Sant Josep de Fonollosa, on es ballava el tradicional ‘Ball del Tortell’. Amb els anys, aquesta festa es passà a fer al Centre Familiar Parroquial, però amb l’abolició de la festivitat de Sant Josep, anà perdent importància fins que es va haver de deixar de fer.

Una altra de les cites anuals era la festa de Sant Isidre –patró dels pagesos-, en la qual, després de l’eucaristia, es beneïen els tractors -eina de treball dels pagesos-, i es celebrava conjuntament amb un dinar de germanor al Centre. Aquesta festa, desaparegué pel mateix motiu que l’anterior.

També hem de destacar les Caramelles que organitzaven inicialment el grup d’homes joves, la Festa Major celebrada per Santa Elena, la patrona del poble (el 18 d’agost), l’organització de la qual la portava a terme una comissió nomenada per l’Ajuntament, i la Festa de l’Alliberament (finals de febrer) on amb un gran ball es commemorava l’arribada de les tropes nacionals (franquistes) a Fonollosa durant la Guerra Civil espanyola. Altres diades religioses importants que es celebraven a l’església eren: la Festa de les Noies, celebrada el dia de la Puríssima (8 de desembre); la Festa dels Joves (per Crist Rei),... Aquestes celebracions gairebé sempre eren acompanyades de la representació d’una obra de teatre feta per un grup de fora, o per les mateixes persones del poble.

L’ACTUALITAT

Actualment, la sala parroquial serveix com a local polivalent, ja que és l’únic espai gran que hi ha al poble de Fonollosa. Aquesta sala acull els assajos del Grup de Teatre Faltagent, i en moltes ocasions, els de les obres de teatre dels nens i nenes de l’Escola Agrupació Sant Jordi; els assajos de les caramelles (balls i cançons); activitats culturals i d’oci: balls, festes i àpats populars, conferències, concerts, representacions de teatre...

El Centre també s’utilitza com a espai de lleure durant els caps de setmana, quan funciona el servei de bar, i com a lloc de reunió de moltes persones que s’hi troben el diumenge per xerrar, jugar a cartes o al dòmino, i relacionar-se. En aquests moments, el funcionament de l’Associació també ha variat una mica: s’han creat diverses comissions que s’encarreguen d’organitzar festes concretes, sempre amb el suport de la Junta. Es tracta de la Comissió de Reis, la Comissió de Caramelles i la Comissió de Festa Major. A més, una branca de l’entitat és el Grup de Teatre Faltagent de Fonollosa, que es preocupa de totes les activitats relacionades amb aquest àmbit.

Activitats que organitza:

 • Diada de Reis: arribada de Ses Majestats els Reis d’Orient al Centre
 • Nit Viva: quadres d'oficis antics i escenes de pessebre  pel nucli del poble.
 • Cicle de Teatre
 • Carnestoltes: ball de disfresses
 • Caramelles
 • Festa de Sant Jordi: venda de llibres i roses
 • Revetlla de Sant Joan: sopar a la fresca.
 • Festa Major: torneigs de futbol, havaneres, ballada de sardanes, concert i ball de Festa Major, concert juvenil, espectacle...
 • Festa de Tardor: sopar i sorteig de productes de la terra.
 • Tots Sants: representació teatral i castanyada.
 • Representació del Conte de Nadal a càrrec dels nens i nenes del poble.
 • Concert de Nadal, a càrrec de la Coral de Nadal i l’Orquestra Juvenil de l’Escola de Fonollosa.
 • Missa del Gall: torronada.
 • Sopar de Cap d’any.

Centre Cultural de Fonollosa. Plaça Major, 1 - 08259 Fonollosa - Barcelona
Nom de contacte: Maria Mosella
Adreça electrònica: acrfonollosa@gmail.com
Lloc web: www.facebook.com/ACR-de-Fonollosa-175516602492760
Vegeu-ne la situació al mapa
Darrera actualització: 20.01.2022 | 10:08