Restaurat el cor de l'església de Sant Vicenç de les Torres de Fals

Dilluns, 3 de desembre de 2018 a les 00:00

L'alcalde de Fonollosa, Eloi Hernàndez, i el diputat d'Urbanisme i Habitatge de la Diputació de Barcelona, Josep-Ramon Mut van inaugurar dissabte l'arranjament del cor que requeria una actuació urgent.

La restauració del cor de l’Església de Sant Vicenç de les Torres de Fals, que ha comptat amb el finançament de 112.800€ per part de la Diputació, permet l'accés a l'església de forma segura i la continuïtat de l’ús i activitats que s’hi desenvolupen. La rehabilitació era una actuació urgent, ja que l’estructura estava en un estat evident de perill, fet pel qual havia estat apuntalada els darrers anys. Aquest passat dissabte es va realitzar un acte de portes obertes, on nombrosos veïns van poder veure el resultat de les obres. La jornada va comptar amb l’explicació tècnica del responsable de l’empresa executora de l’obra, Construccions Vall, els parlaments institucionals, i un concert de l’Orquestra de l’Escola de Fonollosa.

 

De cara a 2019, hi ha prevista una nova actuació per a la restauració de la nau i les capelles gòtica i fonda, que permetrà l'ús de l'espai interior amb seguretat i adequat als usos establerts, i que serà presentada per l’Ajuntament de Fonollosa en una jornada de participació ciutadana el proper divendres 14 de desembre. Aquesta nova actuació, finançada amb 200.000€ a través del Programa complementari de reforma i millora d'equipaments locals de la Diputació de Barcelona, comprèn també la construcció d'un sanitari de suport a les activitats. L'objectiu d'aquests treballs és convertir l'església en un espai museístic d'interpretació de les “Torres de Catalunya”.

 

L’alcalde de Fonollosa, Eloi Hernàndez, va destacar que “la rehabilitació de les Torres de Fals ha centrat les prioritats del Govern municipal en matèria de patrimoni, i avui estem més a prop que mai de convertir-les en un centre d’atracció turística del poble i la comarca, al ser l’element patrimonial històric i arquitectònic més important del municipi de Fonollosa”. Al seu torn, el diputat responsable de Patrimoni, Josep-Ramon Mut, va remarcar que “la protecció del patrimoni és una veritable estructura d’Estat que la Diputació sempre ha prioritzat i apostat amb fermesa”, tot indicant que en casos com el de Fonollosa “ha estat bàsica la gestió conjunta fet amb el Govern municipal per comprometre el finançament que ha fet possible les actuacions que ja s’han fet i es faran durant els propers mesos”.

 

L'església de Sant Vicenç de Fals apareix documentada per primer cop l'any 1026. Però l'edifici actual poc té a veure amb la primera notícia del temple romànic, al qual durant el segle XIV s'hi va adossar l'actual capella gòtica. L'actual temple es va començar a edificar, aprofitant la capella gòtica existent, durant la primera meitat del segle XVII, que des d'aleshores s'ha anat transformant i ampliant fins assolir l'aspecte actual, que es va consolidar l'any 1885 amb l'addició de la capella fonda. Aquesta església està declarada com a Bé Cultural d'Interès Local des del 2017.

Darrera actualització: 03.12.2018 | 12:31