Oficina Comarcal d’Assessorament Energètic i Atenció a la Pobresa Energètica

Dijous, 17 de gener de 2019 a les 00:00

Amb l’objectiu de garantir els drets de les persones pel que fa a l’accés als subministraments bàsics d’aigua, llum i gas, el Consell Comarcal del Bages torna a impulsar l’Oficina Comarcal d’Assessorament Energètic i Atenció a la Pobresa Energètica. El servei s’adreça als 29 municipis que configuren l’Àrea Bàsica de Serveis Socials de la comarca del Bages (ABSS).

Aquest servei del Consell Comarcal del Bages permet millorar les condicions de vida de totes les persones a les quals se’ls aporta informació i comprensió sobre les factures de llum, aigua i gas, a més de promoure l’ús racional de l’energia en benefici tant de l’interès particular en la gestió eficaç de consum de subministres com de l’interès col·lectiu, fomentant pràctiques que facin més sostenible el planeta. L’oficina és itinerant i oferirà atenció presencial, telefònica i telemàtica en un espai municipal.

Com a novetat, enguany l’oficina amplia l’atenció presencial, passant de 6 a 19 municipis. A Navàs, Sallent, Artés, Sant Joan de Vilatorrada, Cardona i Sant Vicenç de Castellet es farà atenció presencial un cop per setmana i, a més, una vegada al mes el tècnic es desplaçarà a altres 14 municipis. També en aquesta segona edició el servei oferirà tallers i xerrades als municipis de l’ABSS comarcal dirigits als professionals i a la població per tal de donar eines que facilitin l’eficiència energètica i l’estalvi econòmic en la gestió domèstica dels subministres de llum, aigua i gas. D’aquesta manera es pretén fer arribar informació sobre eficiència energètica a més població i, a la vegada, poder detectar situacions de pobresa energètica o de risc potencial de patir-ne.

L’Oficina Comarcal d’Assessorament Energètic i Atenció a la Pobresa Energètica va iniciar la seva tasca el 2017, i durant els mesos que va estar activa va atendre a 298 persones i el personal tècnic va realitzar un total de 423 accions distribuïdes entre assessoraments i tramitacions, fet que indica que cada usuari va sol·licitar de mitjana de tres accions diferents a l’oficina energètica. Pel que fa al perfil dels usuaris, el 59% de les persones ateses van ser dones i el 41% homes, majoritàriament d’edats compreses entres els 41 i els 60 anys, tot i que destacava també la quantitat de de persones majors de 60 anys que han sol·licitat el servei. La majoria dels usuaris que es van atendre presencialment tenien un baix nivell d’ingressos i vivien sols, fet que els exposa a una situació de vulnerabilitat elevada. La majoria de les consultes eren motivades perquè els usuaris tenien deutes amb les comercialitzadores de subministraments i en menor mesura per usuaris que havien rebut una carta d’avís de tall.

Darrera actualització: 17.01.2019 | 09:01

Imatges

Oficina Comarcal d’Assessorament Energètic i Atenció a la Pobresa Energètica -1