Actes dels 80 anys del final de la Guerra Civil a Fonollosa: diumenge 20 de gener

Divendres, 18 de gener de 2019 a les 00:00

El grup de Recerca Històrica de Camps i Fonollosa presentarà aquest proper diumenge 20 de gener el Quadern "1930 - 1940 Guerra Civil", i ha programat l'obra de teatre " Mort a les cunetes ( 1939 ) " a partir del llibre d'Albert Fàbrega i dels relats i articles d'altres persones.

- A les 12h, Presentació del Quadern 47 de Fonollosa: "1930-1940 Guerra Civil".
- A les 18h, Representació de l'obra de teatre: "Mort a les cunetes"

El proper diumenge, 20 de gener, a les dotze del migdia, al Centre Cultural de Fonollosa, us volem presentar el Quadern 47 de Fonollosa dedicat exclusivament a “1930 – 1940 (guerra civil)”. El dia 23 de gener es compleixen 80 anys del final d’aquella guerra que per uns va ser una victòria i per molts altres una derrota, amb conseqüències dramàtiques d’exili, presó i repressió.

El Quadern és un recull de les xerrades sobre aquells fets convulsos i fatídics que varen marcar negativament a moltes persones, famílies i als nostres pobles. Els nostres testimonis quasi tots eren criatures o adolescents quan varen passar aquells fets però si que recorden els traumes familiars i l’impacte del que van veure i sentir.
La resta d’informació surt dels arxius, el militar, el de la Generalitat, el poc que va quedar de l’Ajuntament i algunes altres fonts.

En aquest Quadern no fem altra cosa que reflectir el que oralment ens han explicat i hem pogut constatar als arxius que hem visitat, sense cap classe de partidisme per cap bàndol.
Un poble ha de conèixer la seva memòria històrica perquè és la millor manera d’evitar que no tornin a passar episodis tan dramàtics com aquells.

L’Ernest Molins farà la presentació i us explicarà amb més detall totes les fonts i informacions que han fet possible aquest Quadern dedicat a aquests anys tan convulsos.
Per acabar, i així poder fer una mica de tertúlia, servirem un vermut per a tothom que ens hagi volgut acompanyar.

També us hem d’informar que el mateix dia 20, a les 6 de la tarda, al Centre Cultural de Fonollosa, hem programat l’obra de teatre “Mort a les cunetes (1939)” a partir del llibre d’Albert Fàbrega i dels relats i articles d’altres persones. David Pintó i Joan Valentí han fet el muntatge d’aquesta obra on es narra la història de La Fossa de Can Maçana o els Fets de Súria. És un reconeixement a vuit persones que varen morir per les seves idees i un homenatge a totes les víctimes de la repressió franquista.
Al final de la funció l’autor del llibre, Albert Fàbrega, dirigirà unes paraules sobre l’experiència de narrar aquests fets.

Us hi esperem!

Grup de Recerca Històrica de Camps i Fonollosa

Darrera actualització: 18.01.2019 | 13:45