COMUNICAT DE L’AJUNTAMENT DE FONOLLOSA DAVANT EL PROJECTE DE CONSTRUCCIÓ DE DOS PARCS EÒLICS ALS TERMES D’AGUILAR DE SEGARRA, CASTELLFOLLIT DEL BOIX I RAJADELL

Dimecres, 10 de febrer de 2021 a les 00:00

L’Ajuntament de Fonollosa ha tingut coneixement de la presentació de dos avantprojectes de parcs eòlics amb un total de 17 aerogeneradors als municipis d’Aguilar de Segarra, Castellfollit del Boix i Rajadell, els quals es troben en fase de consultes pel seu emplaçament. Els projectes, a part de la instal·lació de molins de vent de gran envergadura (115 metres d’alçada i 170 metres de diàmetre), preveuen la construcció d’una línia d'alta tensió que creuaria el Bages d'est a oest, passant per sobre de nou municipis, entre els quals uns 8 quilòmetres lineals del municipi de Fonollosa. Els parcs també es preveuen instal·lar en una zona amb alts valors paisatgístics, ambientals, agraris i culturals.

 

Davant d’aquest fet, el Govern de l’Ajuntament de Fonollosa vol expressar les següents consideracions:

 

  • Respectem i donem suport al posicionament que adoptin els ajuntaments d’Aguilar de Segarra, Rajadell, Castellfollit del Boix, moviments veïnals i plataformes constituïdes amb l’objectiu de preservar i defensar el territori.

 

  • Rebutgem la construcció d’una línia d’alta tensió que transcorre 8 quilòmetres pel municipi de Fonollosa, passant prop de nuclis urbans com el poble de Fals, i per zones de protecció especial qualificades com a Boscos, dels quals en són incompatibles usos que suposen la disminució significativa de la potencialitat forestal, ecològica així com els seus valors paisatgístics.

 

  • Ens mostrem totalment favorables a les energies renovables i verdes com a alternativa sostenible i totalment imprescindible per abordar el futur, però reclamem el disseny d’un model de transició energètica totalment diferent, que afavoreixi l’autoconsum, l’ús de teulades d’edificis públics i indústries, i els incentius a particulars i PIMES, per posar alguns exemples.

 

  • Reclamem a l’administració responsable una planificació territorial d’aquest tipus d’infraestructures que posi en coherència la necessitat, l’equilibri territorial i la sostenibilitat basada sempre en un principi de respecte pel territori i per aquells que hi vivim.

 

Aquestes consideracions seran traslladades al Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya per què es tinguin en compte en l’avaluació prèvia.

 

Fonollosa, 9 de febrer de 2021.

Darrera actualització: 10.02.2021 | 12:08