50è ANIVERSARI DEL RECITAL DE CANÇÓ CATALANA A FONOLLOSA AMB LLUÍS LLACH I ELS ESQUIROLS

Dissabte, 23 de setembre de 2023 a les 00:00

El 23 de setembre de 1973 es va celebrar a l'església de Fonollosa un recital de cançó catalana amb la participació dels mítics Els Esquirols i Lluís Llach, sota l'atenta mirada del règim i amb centenars de persones vinguts d'arreu. Avui, 50 anys després, ho volem recordar.
UNA MICA D'HISTÒRIA 👇🏼
(Explicada al llibre de "Fonollosa, la història" d'E. Molins)

A la dècada dels anys 70 Fonollosa vivia encara en un ambient tancat, força impermeable a les coses que es començaven a moure a l'exterior. No hi havia tele i a penes ràdios i, a més, els mitjans de comunicació eren controlats pel Règim. Es baixava a mercat a Manresa, però no hi havia veritable intercanvi d'idees. Molts pocs joves anaven a estudiar a fora, on haguessin pogut ampliar els seus horitzons.


Les noves idees i maneres de fer van arribar de la mà d'una sèrie de rectors joves, d'una generació que no havia passat la guerra i estava compromesa amb la filosofia del Concili Vaticà II.
El primer rector progressista va ser mossèn Lluís Bohigas, però el trencament definitiu amb el passat el va protagonitzar el rector Jordi Canamasses. A més de suprimir el rosari i posar al dia la litúrgia, el missatge i el to de les homilies, el rector va connectar de seguida amb el jovent del poble i els va engrescar a participar en diverses activitats (caramelles, colònies per infants, excursions, cursets de català, ballades de sardanes, xerrades sobre sexualitat...)


Mentrestant, de manera clandestina i com a una forma de reivindicació i lluita, un grup de jovent del poble van aconseguir que en Lluís Llach, cantautor referent de la lluita revolucionària contra el franquisme, actués al poble i portés a Fonollosa les seves reivindicacions en forma de cançó.
Amb aquesta actuació, van trencar el motlle; ningú s'esperava la riuada de gent de pobles i ciutats properes que va arribar aquell 23 de setembre de 1973 a Fonollosa. Tal era la multitud que semblava que el poble quedava petit per encabir-los.


Avui, 50 anys després d'aquell fet històric i amb aquesta petita publicació, volem fer un homenatge a totes les persones que ens han precedit i que, d'una manera o altre, han lluitat pels seus drets i llibertats.


Visca Fonollosa!!

Darrera actualització: 25.09.2023 | 16:05