15 DE JUNY, DIA MUNDIAL DE LA PRESA DE CONSCIÈNCIA DE L’ABÚS I EL MALTRACTAMENT ENVERS LES PERSONES GRANS.

Dijous, 15 de juny de 2023 a les 00:00

L’ajuntament de Fonollosa s’adhereix al manifest del Consell de les Persones Grans de Catalunya i reivindiquem, més enllà del que la política municipal ja fa i pot fer, la implementació de mesures per part dels estats per pal·liar els greuges que pateix aquest col·lectiu.

Podeu llegir el manifest complert aquí:

 

El maltractament a les persones grans és un problema social que afecta la salut i els drets humans de milions de persones arreu del món. Tothom el pot patir, independentment de la classe social a què pertanyi o de l’entorn en què resideixi. Perjudica majoritàriament la població femenina i és una de les formes de violència més oculta, atès que es considera un assumpte essencialment privat.

Per prendre consciència d’aquesta qüestió, ens plantegem els objectius bàsics següents:

  • El canvi de visió sobre les persones grans que formen part de la nostra societat.
  • La iniciativa en la intervenció amb persones grans vulnerables per prevenir possibles situacions de maltractament.
  • El suport constant a persones que pateixen maltractament per ajudar-les a afrontar la situació i a poder sortir-ne, així com per millorar-ne la protecció.
  • L’acompanyament i el seguiment per a una recuperació completa.

 

Durant el període de confinament, algunes de les mesures implementades per garantir la salut de les persones grans van afavorir-ne l’aïllament i van impactar en el seu benestar físic i emocional.

Així doncs, cal analitzar aquest procés no tan sols per la pèrdua de familiars i amics, sinó també per les conseqüències que implica:

  • Retrocés del nivell cognitiu.
  • Retrocés en els processos motrius.
  • Processos afectius per la manca de contacte amb els familiars.

 

Es tracta d’un problema present a tot Europa, i per això seria necessari que els estats incorporessin programes per solucionar una de les dificultats més greus que té la gent gran: l’aïllament no desitjat.

Les persones més grans de 65 anys constitueixen el 20% de la població i son suficientment vàlides per promoure els seus drets com a persones, sense tenir en compte l’edat.

Hem de defensar tot el que hem aconseguit i hem d’evitar que els maltractaments augmentin. Cal gent gran activa per estar al capdavant de les associacions, per liderar-les i per donar la veu d’alerta a les administracions perquè siguin sensibles davant aquestes circumstàncies.

Darrera actualització: 15.06.2023 | 11:09